Nytt album pågång igen samt reflektioner 2013-05-04

Mindstunt – Det vi ej vill se


En musikvideo filmad och klippt av Mattias IA Eklundh.

Sen förra skivan blev klar i juli förra året har det hänt mycket. Oturlig nog mer dåligt än bra.
Min Pappa fick en tumör som tog livet av honom genom hösten och någon månad innan jul var han död. Det drog energin ur Mindstunt under det halvåret. Jag och min pappa var tajtare än någon annan far och son jag stött på i mitt liv. Den vintern hade andra jobbigheter också som t.ex. jag blev hemlös (bara några månader), min flickvän under nästan tre års tid gjorde slut och diverse mediciner jag fått visade mer svek än lek. Det är en snyfthistoria som egentligen inte hör hit. Eller kanske, jag kan inte avgöra =)
Fick höra av en kollega att ett vanligt fel artister gör är att dom jobbar stenhårt med en skiva och sen när den är färdig vill dom inte ha något med den att göra något mer. Då blir det som ni kan tänka er väldigt dålig marknadsföring och promotion åt skivan. Så blev det med vår skiva. Den föll i en blandning av energilöshet och sorg typ. Vi har egentligen inte gjort någonting för att sprida musiken förutom sålt och delat ut ca 300-400ex.

Under den perioden var Robin väldigt deppig och trött också och i dom värsta stunderna kunde
han utbrista att han ville sälja av allting och lägga ner hela studion.
Sånt händer när man jobbar i så många tusen timmar på en sak tänkte jag,
så jag stressade inte upp mig över det.
Det är lite svårt att älska musiken så mycket som man och jag gör och sen märka att folket ser samma sak som en själv, inte hör och uppskattar på samma sätt.  Det drar ner en lite. Sanningen var ju att vi inte spridit den som vi borde och därför blev det inte så stor respons. Men Robin och jag hade verkligen hajpat skivan

Jag är personligen väldigt nöjd och stolt över 2012 skivan. Den har fångat mycket. Den kommer ha sin plats bättre i ett sammanhang tillsammans med kommande skivor tror jag, som en del i en utveckling med en öppning för infallsvinklarna från framtida projekt att blicka tillbaka från. Det tror jag kommer lyfta fram logiken i mycket av det som jag vet folk inte förstår. Denna idé är ett ihop kok av en kl 04 på morgonen seg i bollen hjärna och jag är inte helt säker på vad jag menar själv. Men enligt mig är skivan väldigt tung, djup och framförallt egen.
Alla ovannämnda jobbigheter gjorde att skrivandet av musik på det sättet jag tacklar Mindstunt med kändes som mer skada än nytta. Jag skriver musik och beroende och på kvalitet eller vad det nu än än, beroende på hur bra den är, så hamnar det i olika projekts hamn, Mindstunt eller Alien Flashlight, bland något annat projekt som dyker upp längst vägen men det händer inte så ofta. Mindstunt kräver mycket energi, ambition och tur, mycket tänkande och planerande.
Därför började jag inte med Mindstunt förrän i Februari 2013, då jag kände mig fokuserad igen. Under hösten 2012 skrev och spelade jag in ett långt album till mitt snart 10 år gamla projekt Alien Flashlight. Det är där jag testar och leker mig fram till skivor. Mycket improvisation och galenskap, oftast simpla låtar. Det är ett bra och nyttigt evighetsprojekt där jag kan experimentera med ljud, dokumentera mitt liv och tillstånd, och skriva utan press. Har tappat räkningen på hur många skivor jag gjort och en del av dom har aldrig blivit visade för någon. Ibland kommer bra låtar ur Alien Flashlight projektet som används i Mindstunt. Många riff och sånt.

Jag har en sån babbelsession nu känner jag, jag måste knyta ihop några trådar… Jag är trött och tror jag har skrivit som ett CP
Mindstunt håller på med ett nytt album som började skrivas i Februari och började spelas in förra veckan. Det är en lång väg kvar. Långt ifrån allt är färdigskrivet och inspelningen är bara påbörjad. Det ser lovande ut tror jag (sånt är alltid svårt att avgöra själv tycker jag, om det går bra eller inte..) Preliminärt vill jag kalla skivan “Bright Morning”, efter en morgon i februari i min nya lägenhet som gav mig en abstrakt känsla som har hängt med i huvudet sen dess. Ett återkommande tema i låtarna är natten och dagen, orkar inte gå in på detalj men kommer väl göra det någon annan gång. Text är något jag dom senaste åren inte egentligen vill ha att göra med. Känner att jag inte har något bra att säga. Men måste för låtarnas skull.
Hittills har följande musiker tackat ja till projektet. Ganska många fler tillkommer förmodligen.

Ben Ewens: Producera, skriva låtar och text, gitarr och sång, mixning.

Robin Kalmeborg: Inspelningstekniker(Klavereström), stråk och blås arrangemang, piano.

Mattias IA Eklundh: Gitarr, Producera/mixa, labba. Bas.

Morgan Ågren: Trummor, percussion

Amanda Edström: Sång (Om innan september deadlinen)

Den nya musiken skiljer sig en del från förra skivan på ett oväntat sätt skulle jag säga, eller ja Robin sa det, Han sa brittpop men jag håller inte med honom. Hittills är den poppig på ett sätt men inbakad i komplicerade men avskalade musikaliska arrangemang.
Äsh, jag vet inte. Det kan bli hursomhelst och helt annorlunda nästa månad när vi kommit längre med skrivandet och inspelandet.

Jag känner att jag har skrivit många tråkigheter i det här inlägget men det är bra att vara ärlig antar jag. För övrigt är livet helt ok, fick en ny lägenhet och en slags praktik på Kommunala musikskolan. Letar en lägenhet igen men har ingen bra anledning att vara någonstans alls.

Det finns en musikvideo till låten “Det vi ej vill se” på youtube. Filmad och klippt av Mattias IA EKlundh. Vi spelade in den i typ januari utanför Göteborg i hans hemtrakter.

IA håller på med en ny video till låten “Lonely Vice” som ska upp på samma Youtube-Canal.

MVH
Ben


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *